Zestresowane warzywa i owoce są zdrowsze
8 lutego 2007, 12:56Można w to wierzyć lub nie, ale owoce i warzywa rosnące w niesprzyjających warunkach pogodowych czy atakowane przez szkodniki, czyli przeżywające większy stres, są dla ludzi zdrowsze. Wydzielają bowiem więcej przeciwutleniaczy (flawonoidów). Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Indianie Tsimané - najzdrowsi sercowo ludzie na świecie
20 marca 2017, 12:34Gdzie szukać najzdrowszych serc na świecie? U przedstawicieli plemienia Tsimané z Boliwii. Autorzy badania, którego wyniki ukazały się w piśmie The Lancet, szacują, że naczyniowy stan zdrowia 80-letniego członka tej grupy odpowiada Amerykaninowi w wieku pięćdziesięciu kilku lat.
Lepsze sprzątanie po jagodach
25 sierpnia 2010, 08:51Jedzenie borówek amerykańskich, truskawek i owoców euterpy warzywnej (Euterpe oleracea) pomaga starzejącemu się mózgowi zachować sprawność, aktywując mechanizmy usuwania toksycznych białek.
Niezwykłe odkrycie: trzy rodzaje homininów mieszkały obok siebie na południu Afryki
4 kwietnia 2020, 05:35Przed dwoma milionami lat w okolicach południowoafrykańskiego systemu jaskiń Drimolen mieszkały jednocześnie trzy wczesne rodzaje człowieka – australopitek, parantrop i najstarszy znany nam Homo erectus. Nie wiemy, jak te gatunki wchodziły ze sobą w interakcje, ale mamy tutaj przykład na zróżnicowanie i współistnienie gatunków, z których pierwszy powoli przechodził do historii, a ostatni właśnie się pojawiał.
Białko orzechów może odczulać alergików?
30 stycznia 2014, 13:14Najnowsze testy kliniczne wskazują, że podawanie uczulonym dzieciom niewielkich ilości białka orzechów może prowadzić do ich odczulenia. Około 1% dzieci w krajach wysoko rozwiniętych cierpi na alergię na orzechy. Zetknięcie z alergenem może prowadzić do wielu niebezpiecznych reakcji, w tym do śmierci. Dla rodzin takich dzieci choroba wiąże się z dodatkowym stresem, gdyż nawet u osób cierpiących na łagodną postać alergii może niespodziewanie dojść do zagrażającego życiu wstrząsu
Ecovado - ekologiczna alternatywa dla awokado
24 sierpnia 2022, 10:28Awokado stało się bardzo popularne w ostatnich dekadach. Ma to jednak negatywny wpływ na środowisko. Uprawa „zielonego złota” wymaga bowiem dużych ilości wody, poza tym pod plantacje karczuje się lasy. Z tego powodu Arina Shokouhi, świeżo upieczona absolwentka londyńskiego Central Saint Martins, opracowała jako projekt dyplomowy zrównoważoną alternatywę dla awokado - ecovado.
Kwasy omega-3 nie pomagają chorym z depresją
15 lutego 2007, 11:58Niektórzy specjaliści łączą depresję z niskim poziomem kwasów tłuszczowych typu omega-3 w organizmie, obecnie nauka nie dysponuje jednak przekonującymi dowodami, jakoby same kwasy pozwalały wygrać ze wszechogarniającym smutkiem.
Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi
8 lutego 2018, 11:32Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.
« poprzednia strona następna strona » … 9 10 11 12 13 14 15